Techinside Google News
Techinside Google News

Blockchain veri merkezleri nükleer güce yöneliyor!

Kolokasyon ve veri merkezi şirketi Standard Power, Ohio ve Pennsylvania'daki veri merkezlerini minyatür nükleer reaktörlerle güçlendirecek

Yapay zekâ teknolojilerindeki gelişim, büyük verinin giderek önem kazanması ve kripto finans hizmetlerinin yükselişi veri merkezlerinde de bir dönüşüm başlattı. Enerji ihtiyaçları giderek artan firmalar, güneş enerjisi ve rüzgâr türbinleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yanında blockchain ile gelen anlık enerji ihtiyacını karşılayabilmek için nükleer enerji çözümlerini de mercek altına almaya başladılar. Küçük modüler reaktörler (SMR’ler), pek çok firma için ilgi çekici olmaya başladı.

SMR’ler temelde birçok ortama yerleştirilebilecek kadar ölçeklenebilir olan küçük, modüler, nükleer enerji santralleri. Geleneksel nükleer santraller devasa boyutlarda ve inşa edilmeleri çok pahalıyken, SMR’lerin daha az karmaşık ve dolayısıyla daha az riskli olduğu söyleniyor. Henüz yeni yeni gelişen bu alanda veri merkezi ve bulut hizmetleri sunan firmalar da yatırımlarına başladı. Microsoft kısa süre önce yayınladığı bir iş ilanında Nükleer Teknoloji Baş Program Yöneticisi alımı yapacağını duyurmuştu.

- Advertisement -

Şimdi ise Standard Power firması NuScale’in küçük modüler reaktörlerinden 24 tanesi için sipariş geçtiklerini duyurdu. Bu reaktörlerin her birinin 77 mega watt üretme kapasitesine sahip olduğu ve toplam kurulu kapasitenin 1.848 mega watt olacağı bildiriliyor. ABD’de Ohio ve Pennsylvania’da iki veri merkezine sahip olan Standard Power’ın en önemli müşterisi blok zincir ve kripto para tedarikçileri. Bu tür blok zinciri çalışmalarının önemli enerji gereksinimleri, geçen yıl Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi tarafından yapılan bir araştırmanın da ana konusuydu.

Standard Power CEO’su Maxim Serezhin yaptığı açıklamada, “Özellikle yapay zekâ-bilişim ve veri merkezlerine yönelik güç talebi artarken, piyasada yeni sürdürülebilir enerji üretim seçeneklerinin eksikliğiyle birlikte çok sayıda eski baz yük şebeke kapasitesinin devre dışı kaldığını görüyoruz,” diyor ve ekliyor: “ ENTRA1 ve NuScale ile birlikte çalışarak NuScale’in kanıtlanmış SMR teknolojisini, üretim piyasasındaki bu büyük boşluğu gidermek üzere konuşlandırmak ve karbon ayak izi bırakmayan bir baz yük enerjisi sağlamak için sabırsızlanıyoruz.”

Duyuruya rağmen Standard Power’ın nükleer hayallerini gerçekleştirmesi birkaç yıl alabilir. Idaho Ulusal Laboratuvarları NuScale’in reaktörlerini ilk sergileyenler arasında olacak ve bu modüllerden ilkinin 2029 yılına kadar faaliyete geçmesi beklenmiyor. Dolayısıyla Standard Power tesislerinde mini nükleer enerji santrallerinin ne zaman faaliyete geçeceği henüz net değil.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir