Techinside Google News
Techinside Google News

Çin’de yapay zeka dil modeli sayısı 70’i geçti

Çin’de yapay zeka dil modeli konusunda önemli girişimler piyasaya çıkıyor. 1 milyardan fazla parametreye sahip 70 dil modeli bulunuyor.

Baidu CEO’su, Çin’de 70’ten fazla büyük yapay zeka dil modelinin piyasaya sürüldüğünü söyledi

Baidu CEO’su Robin Li, Pekin’de düzenlenen bir sektör etkinliğinde Çin’de 1 milyarın üzerinde parametreye sahip 70’ten fazla büyük yapay zeka dil modelinin piyasaya sürüldüğünü söyledi. Böylelikle Çin’de yapay zeka dil modeli konusunda önemli bir atılım yapılmış oldu.

- Advertisement -

Baidu, kitlesel pazar sürümleri için düzenleyici onayı aldıktan sonra, yapay zeka sohbet robotlarını başlatan diğer birkaç Çinli şirkete katıldı. Aralarında Baidu ve SenseTime Group’un da bulunduğu beş Çinli teknoloji firması, hükümet onayını aldıktan sonra yapay zeka sohbet robotlarını halka açtı. ABD ile rekabet ortamında bu tür ürünlerin kullanımını genişletmek amacıyla bu yönde bir adım atıldı.

Yapay zeka dil modellerinde rekabet artıyor

Bunlar arasında yüz tanıma firması SenseTime ve yapay zeka girişimleri Baichuan Intelligent Technology, Zhipu AI ve MiniMax yer alıyor. Li, Baidu’nun yapay zeka sohbet robotu Ernie 3.5’in en son sürümünün, önceki sürümün iki katı işlem hızına sahip olduğunu ve verimliliğin yüzde 50 arttığını söyledi. Li ayrıca Baidu’nun yakın gelecekte yeni bir versiyon çıkaracağını da açıkladı. Çin’in önde gelen yapay zeka geliştiricisi ve internet hizmetleri sağlayıcısı Baidu, Ernie sohbet robotunun en son sürümünü 30 Ağustos’ta kamuoyuna sundu. Baidu, Çin’in yeni yapay zeka yasalarının yürürlüğe girmesinden sonra sohbet robotlarını halkın kullanımına sunan ilk şirketler arasında yer aldı.

Şu anda piyasadaki en büyük LLM’lerden bazıları arasında  Meta’nın bu yılın başlarında piyasaya sürülen ve 65 milyar parametre içeren Llama’sı ve parametrelerini kamuya açıklanmayan ancak 170 trilyonun üzerinde olduğu söylenen OpenAI’nin Chat GPT-4’ü yer alıyor.

Lisans söz konusu olduğunda parametreler önemli. Çünkü parametre sayısındaki artış, modelin verilerde daha fazla ayrıntı yakalayabileceği anlamına geliyor. Sonuçta bu, modellerin daha iyi performans göstermesine yardımcı oluyor. Bu yazın başlarında, 3 Ağustos’ta Çin e-ticaret ve teknoloji devi Alibaba,  açık kaynaklı ve Meta’nın Llama 2’sine rakip olduğu söylenen iki yeni yapay zeka modelini piyasaya sürdü.

Çin hükümeti yakın zamanda yapay zeka yasalarını kabul etti ve uyguladı. Daha önce şirketler, yeni kurallara göre test boyutunu genişleten ve daha fazla özelliği etkinleştiren yapay zeka ürünleri için küçük ölçekli testler başlatabiliyordu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir