Techinside Google News
Techinside Google News

Intel için tehlike çanları çalıyor!

Amerikalı çip üreticisi, Perşembe günü dördüncü çeyrekte daha fazla düşüş olacağı konusunda uyardı ve gelir tahminini 1 milyar dolar azalttı.

Intel’in geliri üçüncü çeyrekte %20 düştü ve yarı iletken çip endüstrisi, makroekonomik yavaşlama ve ABD’nin Çin’e ihracat üzerindeki sıkı kontrolleri nedeniyle küresel çip ihtiyacına destek için hazırlanıyor.

Amerikalı çip üreticisi, Perşembe günü dördüncü çeyrekte daha fazla düşüş olacağı konusunda uyardı ve 2022 için tam yıllık rehberliğini düşürdü.

- Advertisement -

Şirket, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve Samsung ile rekabet edebilmek için çip dökümhanesi işini büyütmek için milyarlarca dolar harcarken, ana hattaki sorun nakit akışı üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor. Yanıt olarak Intel, maliyetleri 2023’te 3 milyar $ ve 2025’e kadar 10 milyar $’a kadar düşürmeyi planladığını açıkladı.

Intel hisseleri, iddialı maliyet düşürme hedefiyle Perşembe günü mesai sonrası işlemlerde %5’ten fazla yükseldi.

Gelirler düşüyor

1 Ekim’de sona eren üç aylık dönemde Intel, 15,3 milyar dolar gelir kaydetti. Bir yıl önce bu rakam 19,2 milyar dolardı. Şirket, çeyrek için bir önceki yıla göre %85 düşüşle 1 milyar dolar net gelir bildirdi.

Intel CEO’su Pat Gelsinger

Intel CEO’su Pat Gelsinger Perşembe günkü konuşmasında, “Tüm sektörü etkileyen ekonomik endüstri belirsizliği dönemini ve dönüşümünü hızlandırmak için kendi artan yatırımımızı geçtikten sonra, serbest nakit akışı büyümesini yeniden hızlandıracağımıza ve önde gelen serbest nakit akışı marjlarını artıracağımıza güveniyoruz.” dedi.

En büyük gelir kaynağı olan kişisel bilgisayarlar için çip satışlarını da içeren istemci bilgi işlem grubu (CCG) işi yılda %17 düştü. Intel, düşüşü kişisel bilgisayarlara olan talebin azalmasına bağladı.

Intel’in CFO’su David Zinsner bir kazanç görüşmesi sırasında, “Yüksek derecede makroekonomik belirsizlik var ve mevcut zorlu pazar ortamı, küresel bir durgunluk potansiyeli ile birlikte 2023’e kadar uzayacak gibi görünüyor” dedi.

Intel, geçen yıl Asyalı rakiplerinden pazar payı kapmayı denemek için dökümhane işini – sözleşmeli çip üretimi – yapmaya karar verdi. Arizona’daki bir başka 20 milyar dolarlık genişlemenin ardından, Eylül ayında Ohio’da 20 milyar dolarlık bir fabrikasyon tesisinin temellerini attı.

Şirket, çeyrekte herhangi bir yeni dökümhane müşterisi kazandığını açıklamadı, ancak kazanç açıklamasına göre, “en büyük 10 dökümhane müşterisinden yedisine, 35 müşteri yeni test çipini içerecek şekilde sipariş verildi”  iddiasıyla katılımlarını genişlettiğini söylüyor.

Üçüncü çeyrekte, Intel Foundry Service geliri yıllık %2 düşüşle 171 milyon $’a geriledi.

Şirket, gelir düşüşünün dördüncü çeyrekte de devam edeceği konusunda uyardı ve gelecek çeyrek gelirinin, geçen yılın aynı döneminde kaydettiği 20,5 milyar $’a kıyasla %23 ila %28 düşüşle 14 milyar ila 15 milyar $ aralığında olmasını sağlıyor.

Intel ayrıca 2022 tam yıl görünümünü revize ederek yıllık gelir beklentisini 64 milyar dolardan 63 milyar dolara düşürdü ve önceki kılavuza göre 2 milyar $’ı 4 milyar $’a düşürdü.

Intel, dökümhane işini ikiye katlarken, 2022’de toplam 21 milyar dolarlık sermaye harcaması tahmin ediyor, bu da tüm yıl boyunca serbest nakit akışını negatif 2 milyar dolar ila 4 milyar dolar aralığına sokacak ve bu da başlangıçta tahmin edilenden daha fazla nakit yakıldığını gösteriyor.

Nakit akışı üzerinde daha fazla baskı ve zayıf çip pazarı talebiyle karşı karşıya kalan Intel, maliyetleri düşürme sözü de veriyor.

Intel, işten çıkarmaların geleceğini söyledi. Gelsinger, “Bunlar, sadık Intel ailemizi etkileyen zor kararlar,” dedi.

Intel, Ekim ayı başlarında sözleşmeli çip üretim birimi ile çip tasarım işletmeleri arasında bir miktar ayrım yaratacak dahili bir dökümhane modelinin oluşturulduğunu duyurdu. Intel, dökümhane ekibinin iç ve dış müşterilere daha eşit davranmasına ve maliyet verimliliğini artırmasına yardımcı olacağını söylüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir