Techinside Google News
Techinside Google News

Kama formasyonu ne anlama geliyor?

Kama formasyonu trend çizgisinde yakınlaşan trend çizgileri ile ortaya çıkıyor. Peki kama formasyonu nasıl yorumlanabiliyor?

Kama, fiyat grafiğinde yakınlaşan trend çizgileriyle işaretlenen bir fiyat modeli. İki trend çizgisi, bir fiyat serisinin 10 ila 50 dönem boyunca ilgili en yüksek ve en düşük seviyelerini birbirine bağlamak için çiziliyor. Çizgiler, en yüksek ve en düşük noktaların farklı oranlarda yükseldiğini ya da düştüğünü gösteriyor. Çizgiler bir yakınsamaya yaklaştıkça bir takoz görünümü veriyor. Kama şeklindeki trend çizgileri, teknik analistler tarafından fiyat hareketindeki olası bir tersine dönüşün yararlı göstergeleri olarak değerlendiriliyor.

Kama formasyonu hakkında bilmeniz gerekenler

Öncelikle Kama formasyonları genellikle 10 ila 50 işlem periyodu boyunca yakınlaşan trend çizgileriyle karakterize ediliyor. Desenler, yönlerine bağlı olarak yükselen veya düşen takozlar olarak değerlendiriliyor. Bu kalıplar, fiyat dönüşlerini tahmin etme konusunda alışılmadık derecede iyi bir performans geçmişine sahip.

Kama formasyonu yükseliş ya da düşüş eğilimine işaret edebiliyor. Her iki durumda da bu model üç ortak özelliğe sahip. Birincisi, yakınlaşan trend çizgileri; ikincisi, fiyat model boyunca ilerledikçe hacmin azaldığı bir model. Üçüncüsü, trend çizgilerinden birinden bir kopuş. Kama formasyonunun iki biçimi, yükselen bir kama veya düşen bir kama şeklinde.

Yükselen kama

Bu genellikle bir menkul kıymetin fiyatının zaman içinde arttığı durumlarda meydana geliyor. Ancak aynı zamanda bir düşüş eğiliminin ortasında da meydana gelebiliyor. Fiyat grafiği modelinin üstüne ve altına çizilen trend çizgileri, bir tüccarın veya analistin bir kırılmanın tersine döndüğünü tahmin etmesine yardımcı olmak için birleşebiliyor.

Düşen kama

Bir menkul kıymetin fiyatı zamanla düştüğünde, trendin son düşüş hareketini yaptığı anda bir takoz paterni meydana gelebiliyor. Fiyat grafiği deseninde en yüksek ve en düşük seviyelerin altına çizilen trend çizgileri yorumlanabiliyor. Fiyat düşüşünün ivme kaybetmesi ve alıcıların düşüş hızını yavaşlatmak için devreye girmesiyle birleşebiliyor. Çizgiler birbirine yaklaşmadan önce fiyat üst trend çizgisinin üzerine çıkabiliyor. Fiyat üst trend çizgisini kırdığında, menkul kıymetin tersine dönmesi ve yükseliş eğilimi göstermesi bekleniyor. Yükselişe dair ters sinyaller tespit eden yatırımcılar, menkul kıymetin fiyat artışından fayda sağlayan işlemleri aramak isteyecek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir