Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye elektronik seçim uygulamasına geçiyor!

Elektronik seçim için Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’den açıklama geldi. Türkiye elektronik seçim uygulamasına geçiyor.

Elektronik seçim için Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’den açıklama geldi. Türkiye elektronik seçim uygulamasına geçiyor.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, bugün yaptığı açıklamayla tüm Türkiye’de seçimlerin geleceğine yönelik bilgiler paylaştı. Yener, 31 Mart 2024’te yapılması planlanan yerel seçimlerden sonra elektronik seçim konusunda çalışmalara başlayacaklarını duyurdu.

- Advertisement -

Dünyada kısıtlı da olsa elektronik seçim uygulayan ülkeler yer alıyor. Bu seçimlerde bilgisayar, internet ve diğer elektronik cihazlardan yararlanılıyor. Elektronik oylama, seçim günü sandık başlarında oluşan fiziksel kuyrukların sona ermesini sağlıyor. Oy verme işlemindeki sürecin hızlanmasıyla birlikte sayımlarda da önemli bri hız sağlanıyor. Sonuçlar daha hızlı ve şeffaf bir şekilde açıklanabiliyor.

Elektronik oylama sistemini kullanan Estonya, Norveç, İsviçre, Hollanda ve Belçika bu alanda öncü bir yapıya sahip.

Türkiye’de yapılacak elektronik oylamanın hangi sistem üzerinden ve nasıl yapılacağı henüz belli değil. E-devlet üzerinden yapılma ihtimali şimdilik yüksek görülüyor.

Ayrıca elektronik oylama yapılan ülkelerde seçim güvenliği konusunda siber güvenlik alanında önemli çalışmalar da yürütülüyor. Seçim öncesinde siber güvenlik anlamında da kapsamlı bir çalışma yapılması gerekiyor.

Elektronik oylama nedir?

Elektronik oylama, seçmenlerin seçimlerini bir bilgisayar yardımıyla yaptıkları bilgisayar aracılı oylama biçimi. Bu oylama sisteminde seçmen bir dokunmatik ekran ile oyunu kullanabiliyor. Görme engelli seçmenler için ise sesli arayüzler sağlanıyor.

Elektronik oylamayı anlamak için, bir seçim sürecindeki dört temel adımı göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bunlar; seçmenlerin seçim yaptığı oy pusulası düzenlemesi, seçmenlerin oy pusulalarını sunduğu oy sandığı, bir sistemin sunulan oy pusulalarını kaydettiği oy pusulası kaydı, oyların sayıldığı tablo.

Oy pusulalarının, kaydı ve dökümü, tam anlamıyla elektronik olmayan oylama sistemlerinde bile rutin olarak bilgisayarlarla yapılıyor.

Genel olarak uygulamada olan iki tür elektronik oylama teknolojisi bulunuyor. Bunlar; internet (I-oylama) ve (e-oylama) olarak sınıflandırılıyor. E- oylama; güvenlik ve erişim endişeleri nedeniyle, çoğu büyük ölçekli elektronik oylama sisteminde kullanılıyor. Şu anda özel amaçlı makineler kullanılarak belirlenmiş bölgelerde yapılabiliyor.

Oylamalar seçmenlere sunulan bir web aracı aracılığıyla yapılabildiği gibi belirli bölgelere kurulan ve altyapının tamamen seçim kurulu tarafından sağlandığı elektronik cihazlarla da yapılabiliyor. Ülkemizde hangi yöntemin kullanılacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir