Techinside Google News
Techinside Google News

WhatsApp kötü amaçlı yazılım davasında yeni gelişme!

WhatsApp kötü amaçlı yazılım davasında, mahkemenin başka bir ülkede devam etmesi isteniyordu. Bu istekle ilgili karar nihayet açıklandı.

Dört yıl önce WhatsApp tarafından kötü amaçlı yazılım hackleme planı iddiasıyla dava açılan İsrailli bir casus yazılım şirketi, ABD’li bir yargıcı anlaşmazlığı kendi ülkesine taşımaya ikna etmeyi başaramadı. Casus yazılım şirketinin Lüksemburg’da kayıtlı birkaç kuruluşu bulunuyor. Bu nedenle kendi ülkesine yargılamayı taşıyarak adli sürecin orada devam etmesini istiyor. Ancak ABD’li yargıç, bu konuda ikna olmadı ve bu isteği reddetti. WhatsApp’ın ABD’de kalması için NSO’ya karşı kötü amaçlı yazılım davası olumsuz bir şekilde sonuçlanmış oldu.

WhatsApp kötü amaçlı yazılım davası ABD’de devam edecek

ABD Bölge Hakimi Phyllis Hamilton, NSO Group’un, Amerika’nın veri aktarımlarına getirdiği kısıtlamaların şirketin Oakland, California’daki federal mahkemede kendisini savunma becerisini engelleyebileceği yönündeki iddiasını reddetti. WhatsApp ve ana şirketi Facebook, 2019 yılında NSO’yu, mesajlaşma hizmetinde kapatılan bir güvenlik açığını en az 1.400 kullanıcının telefonlarına casus yazılım yüklemek için kullanmakla suçlayarak dava açmıştı.

Artık Meta Platforms Inc.’in bir birimi olan Facebook, davanın daha önceki bir aşamasında Google, Microsoft ve NSO’nun siber gözetim araçlarını “tehlikeli” olarak tanımlayan diğer teknoloji devlerinden destek almıştı.

Hamilton, NSO’nun, şirketin ABD’de kendisini savunmasını sağlamanın adil olmadığı yönündeki iddiasına ikna olmadı. Kendisi, NSO’nun delillere erişimini sınırlayacak “iyi niyetli kısıtlamaları” belirlemede başarısız olduğuna karar verdi ve şirketin “dava İsrail’de devam ederse bu kısıtlamaların nasıl daha az engel oluşturacağını” göstermediğini söyledi. NSO gelen yorum taleplerini ise cevapsız bıraktı. Davanın Lüksemburg’a taşınması durumunda sürecin nasıl işleyeceği ise merak konusuydu. Ancak kararın reddedilmesiyle artık bunu göremeyeceğiz. Gelen öngörüler ise bu davanın baskılanma riskinin artacağı ve ABD’nin yeni inceleme taleplerinin daha zor bir şekilde onaylanacağı yönündeydi.

NSO, casus yazılımlar nedeniyle birçok ülkede birçok şirketle davalık durumda. NSO’nun bu denli gündemde kalması, ülkelerin tedirginliğini ve şüphelerini de artırıyor. Bu nedenle mahkemeler NSO’dan gelen taleplere ister istemez daha temkinli bir şekilde yaklaşabiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir