Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka CPU’ları 1000 kat hızlı tasarlıyor!

Yapay zeka ile otomatikleştirilen bir teknik ile 5 saatin altında yeni bir endüstriyel ölçekli RISC-V CPU tasarlamak mümkün oldu

Çinli araştırmacılar, “Makine Tasarımının Sınırlarını Zorlamak: Yapay Zeka ile Otomatik CPU Tasarımı” başlıklı bir makale yayınladı. Makale, araştırmacıların 5 saatin altında yeni bir endüstriyel ölçekli RISC-V CPU tasarlama çalışmalarını detaylandırıyor. 

Yapay zeka ile otomatikleştirilen tekniğin, insanların oluşturduğu ekipten 1000 kat daha hızlı olduğu iddia ediliyor. Bununla birlikte ortaya çıkan AI tasarımlı CPU, bir i486 ile yaklaşık olarak eşit bir performans gösteriyor.

- Advertisement -

Çinli araştırma ekibinin amacı, makinelerin insanlar gibi çipler tasarlayıp tasarlayamayacakları sorusuna cevap bulmaktı. Ekip, daha önceki AI yapımı tasarımların nispeten küçük veya kapsam olarak sınırlı olduğunu düşünüyor. Bu yüzden, yapay zeka tasarımının sınırlarını test etmek isteyen araştırmacılar, yapay zekayı otomatik olarak bir RISC-V CPU tasarlamaya çalışmaya karar verdi.

Araştırmacılar, hazırladıkları süreç doğrultusunda bir CPU’nun tasarımını yapay zeka tasarımı oluşturdu. Bantlanmış RISC-V32IA komut seti CPU’su 65nm’de üretildi ve 300 MHz’e kadar çalışabiliyor. Linux işletim sistemini ve SPEC CINT 2000’i yapay zeka tarafından üretilen CPU üzerinde çalıştırma, işlevselliğini doğrulandı. 

Drystone kıyaslamalarında, yapay zeka tarafından üretilen işlemci, bir i486 ile eşit performans gösterdi. Ayrıca, aynı testte bir Acorn Archimedes A3010‘dan biraz daha hızlı görünüyor.

Bazıları AI tarafından üretilen CPU’nun performansından etkilenmemiş olsa da, bilim adamları ayrıca ürettikleri BSD’nin “von Neumann mimarisini sıfırdan keşfettiği” için oldukça gururlu görünüyorlar.

Yapay zeka kullanarak sıfırdan yeni bir RISC-V CPU oluşturmak, yalnızca akademik ilgi alanı veya sıfırdan yeni işlemciler yapmak için potansiyel kullanım değil. Araştırmacılara göre yapay zeka, mevcut yarı iletken endüstrisindeki tasarım ve optimizasyon döngülerini önemli ölçüde azaltmak için kullanılma potansiyeline sahip.

Üstelik bilim adamları vardıkları sonuç bölümünde, bu araştırmanın daha ileriye götürülerek kendi kendine gelişen bir makinenin temelini oluşturup oluşturamayacağını bile düşünüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir