Techinside Google News
Techinside Google News

Avrupa, Starlink rakibi projeye başlıyor

Avrupa Starlink rakibi başlayacak. AB tarafında Deutsche Telekom, Hispasat gibi şirketlerin katılımıyla yeni bir konsorsiyum oluşturuldu.

Avrupa Starlink rakibi başlayacak. AB tarafında Deutsche Telekom, Hispasat gibi şirketlerin katılımıyla yeni bir konsorsiyum oluşturuldu.

Avrupa uydu şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum, küresel iletişim sağlamak için önerilen bir uydu takımyıldızı için teklif vermeyi planladığını duyurdu. Böyle bir takımyıldızı, Avrupa Birliği’ne SpaceX’in Starlink‘in sunduğuna benzer şekilde alçak Dünya yörüngesinden bağlantı sağlayacak.

- Advertisement -

Airbus Defence and Space, Eutelsat, SES ve Thales Alenia Space gibi büyük oyuncuların yer aldığı teklif, Avrupa Birliği’nin askeri hizmetler de dahil olmak üzere devlet hizmetleri için güvenli iletişim sağlamak üzere egemen bir takımyıldızın inşasına yönelik yardım talebine yanıt olarak geldi. Avrupa Starlink konusunda böylelikle yeni bir rakip çıkarmış olacak.

Konsorsiyum detayları netleşti

Avrupa Birliği Komiseri Thierry Breton, kıtanın bu takımyıldıza ilişkin planlarını geçtiğimiz Kasım ayında açıkladı. Avrupa Birliği, Avrupa Uzay Ajansı ve özel yatırımlardan beklenen ek katkılarla birlikte 2.4 milyar euro sağlayacak.

Breton o sırada “Avrupa’nın gerçek bir uzay gücü olarak rolünü artırıyor. Açık bir hırs ve yön duygusuyla” dedi. Deutsche Telekom, Hispasat, OHB, Orange, Hisdesat ve Telespazio’nun da yer aldığı ortaklık, çok yörüngeli bir mimariye dayalı son teknoloji bir uydu takımyıldızı oluşturmayı amaçlayacak. Yerleşik endüstri oyuncuları ile çok ağır olmasına rağmen, ortaklık, Avrupa uzay sektöründeki girişimleri koalisyona katılmaya teşvik edeceğini söyledi.

Şu anda Avrupa, bu takımyıldızın maliyetinin yaklaşık 6 milyar euro olduğunu tahmin ediyor ve 2027 yılına kadar küresel kapsama sağlamaya hazır olmasını istiyor. Gereken koordinasyon miktarı göz önüne alındığında, bu projenin hem bütçesi hem de zaman çizelgesi iddialı. Ayrıca Avrupa’nın Ariane 6 roketinin 2020’lerin ortalarından itibaren yüzlerce uyduyu alçak Dünya yörüngesine sokmak için yedek fırlatma kapasitesine sahip olma ihtimali. Ariane 6 roketi en erken 2024’e kadar çıkış yapmayacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir