Techinside Google News
Techinside Google News

Nvidia, yeni eğlence platformunun standartlarını belirliyor

Netflix'in yeni müşteri alma hızı düşerken Disney+ yazın Türkiye dahil 42 ülkeye açılacak. Eğlence dünyasının yeni kurallarını yazansa Nvidia.

Benim gençliğime Nvidia ekran kartı üreticisi olarak anılıyordu. Geçen yıllarda bitcoin madenciliğinde ihtiyaç duyulan yüksek bilgi işlem gücünü sağlamak için Nvidia chiplerinin kullanılması ve otomobillerin ön konsollarının dijitalleşmesinde Nvidia adının alınması ile ilgili örnekler çoktan müddeti dolmuş bu kimliği resmen ortadan kaldırdı. Bugüne baktığımızda eğlence dünyasının iplerini tutmaya başlayan şirket olarak Nvidia’yı anmak yerinde olur.

Eğlence dünyasında neler olduğu konusundaki bakışım üç dört yıl önce önüme gelen ilgi çekici bir araştırma ile değişti. Eğlence dünyası derken şu anda sahne kostümü tartışması ile canlandırılan alanı kastetmiyorum; filmler, oyunlar, diziler ve diğer eğlendirici içerik ile bunların bize ulaşmasını sağlayan televizyondan bahsediyorum. Etkileşimin artması ile, içerik bize ulaşırken artık biz de içeriğe uzanıyoruz, diye ekleyeyim.

- Advertisement -

Araştırma, Netflix performansı en iyi olan 10 televizyonu sıralıyordu. Daha önce bu tür bir araştırma görmemiştim. Çözünürlük, görüntü yenileme hızı ve anlaşılmayan birçok özelliğin sticker olarak ekrana yapıştırılması ve katologlara basılmasının hakim pazarlama argümanı olduğu dünyanın sonuna geldiğimizi o araştırma sayesinde anladım.

Şimdi benzer bir değişimi, Nvidia markasının yarattığı dinamiklerle ortaya çıktığına tanık oluyorum. Bu sadece görüntünün kalitesinin yükseltilmesi ile ilgili bir konu değil. On yıl kadar önce olduğunu tahmin ediyorum; eski arkadaşım Nusret Erturan Nvidia için Türkiye’de çalışırken bir çanta dolusu CD ile ofisimize gelmişti. Bodrum katta projeksiyona bağladığımız bir bilgisayarla Nvidia ekran kartının oyunları nasıl daha yüksek çözünürlükte oynamayı sağladığını test etmiştik. Üzerinden yıllar geçti.

Nvidia bugün Shield TV medya oynatıcısı ile eğlence dünyasını değiştirmeyi taahhüt ediyor. Teknoloji ya da ürün yeni değil ancak uygulamada gelinen nokta dikkat çekici. Bunun yeni terimle izlence boyutunda 4K HDR kalitesinde olabileceğin en iyisini sunmak var. Dolby Vision HDR görüntü ve Dolby ATMOS ses kalitelerinin birleşmesi, televizyonu bir eğlence merkezine çeviriyor. HD videonun yapay zekâ kullanılarak gerçek zamanlı olarak 4K’ya yükseltilmesi, biraz önce bahsettiğim oyun deneyimi kadar artık bütün içerikler konusunda önemli bir gelişme.

Bu aynı zamanda 4K televizyonların satışına da destek olacak bir gelişme. Televizyon, internet kalitesi ve içeriğin çözünürlüğü arasındaki yumurta tavuk hikayesini çağrıştırıyor. Televizyonların çözünürlüğünün rekabet nedeniyle hızla arttığı dönemde o zamanki UHD TV’yi satın alan biri ancak eve fiber çekilmesi durumunda o çözünürlükte yayın alabiliyordu. İlk yüksek çözünürlüklü futbol maç yayını point-to-point yapılırken kullanılan ekipmanları görseydiniz, ağlardınız. Gördüyseniz, bugün kahkahalarla gülüyorsunuzdur.

Bugün bu yazıyı yazma nedenim, bu tür bir dönüşümün çok daha sancısız yaşanmasının Nvidia sayesinde mümkün olacağını düşünmem. Paketin en iyi parçasını en sona sakladım: GeForce NOW. Nvidia’nın GeForce NOW RTX 3080 üyeliği ile PC oyuncularının HDR destekli 4K çözünürlükte stream ederek evdeki en büyük ekranda oynamak mümkün oluyor. GeForce NOW ile bulutta oyun özelliği, şu anda en etkileşimli işlev olan oyunu değiştirmesi ile bütün resmi değiştiriyor. Diğer eğlence inovasyonları da cabası. Bu, 5G’ye geçişte ve buna bağlı olarak çözünürlükler dünyasında yaşanan gelişmelerle birlikte daha anlamlı hale gelecek. Düşük gecikme, yüksek hız ve 5G’nin ideal halinde bütün cihazların aynı anda güncellenmesini sağlayan sistem özelliklerine giden yolların taşları bugünden diziliyor. Nvidia’nın yayınladığı son bültende yer alan linkler, ne kadar çok şeyin değiştiğini ortaya koyuyor.

GeForce Now kütüphanesine 5 yeni oyun

Dikkat çekici olan noktaları bir algoritma gibi dizersek, GEForce NOW kütüphanesine yani buluttan oyun oynama, çözünürlük artırma ve geçen aylarda da duyduğumuz LG’nin belirlli modellerinde GEForce NOW uygulamasının LG’nin kendi mağazasından indirilebiliyor olması.

Bu dönüşüm, yeni adımlarıyla birlikte yaz aylarında 42 yeni ülkeye açılmayı planlayan Disney+ için de dikkate alınması gereken bir yeni ekosistem olarak karşımıza çıkıyor. Netflix’in yeni müşteri edinme hızının düştüğü bir dönemde doğru stratejiyi bulması durumunda Disney+’ın şansı bir sene öncesine göre çok daha yüksek olabilir. https://www.techinside.com/disney-dogru-zamanda-dogru-yerde-yayilacak/

Dünyanın yeni oyun girişim merkezi olmaya hazırlanan Türkiye’nin casual gaming dışında kalan bu alanı da dikkatle izlemesi gerekiyor. https://www.techinside.com/turkiye-dunyanin-yeni-oyun-girisim-merkezi-olma-yolunda-hizla-ilerliyor/

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir