Techinside Google News
Techinside Google News

Müzik şirketleri Twitter’a toplu telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı

Bu dava Twitter'a karşı açılan benzer boyuttaki ilk dava değil. Fotoğraf ajansı Backgrid, Twitter'dan 229 milyon dolar tazminat istemişti.

Universal Music, Sony Music ve EMI dahil olmak üzere bir grup büyük müzik yayıncısı, Twitter’a karşı dava açtı. Davada, müzik şirketleri, Elon Musk’a ait olan sosyal medya platformunun, telif hakkı ihlallerini artırdığını iddia ediyor. Nashville, Tennessee’deki federal bir mahkemede açılan dava, Twitter’ın tekrarlayan ihlalci hesapları kapatmakta yetersiz kaldığını ve takedown (kaldırma) bildirimlerine uygun bir politika uygulamadığını öne sürüyor.

Müzik şirketleri, Twitter’ın telif hakkı ihlalleriyle dolu olduğunu belirtiyor. Bu faaliyetler, müzik eserlerinin hak sahiplerine tazminat ödenmemesine rağmen sosyal medya platformu tarafından paraya dönüştürülüyor ve milyonlarca görüntülenme sağlıyor. Twitter bu durumdan kâr ediyor.

- Advertisement -

Müzik şirketleri, diğer birçok çevrimiçi platformun lisans anlaşmalarına razı olduğunu, ancak Twitter’ın müzisyenlere tazminat ödemeye yanaşmadığını belirtiyor. Elon Musk’ın yönetimi altında bu durum değişmedi, hatta hak sahiplerine karşı tutumunun kötüleştiği görülüyor.

Twitter davalarla boğuşuyor

Dava, DMCA (Digital Millennium Copyright Act – Dijital Milenyum Telif Hakkı Yasası) olarak bilinen yasaya atıfta bulunan Musk’ın bir tweet’ini de özellikle belirtiyor. Müzik şirketleri, bu ve benzeri ifadelerin, telif hakkı ve ihlal konularında Twitter çalışanları üzerinde baskı yarattığını belirtiyor. Aynı DMCA, bu milyonlarca dolarlık davanın temelini oluşturuyor. İlgili olarak, provizyonel bir listeyle birlikte 1,600’den fazla müzik eseri için yüz milyonlarca dolarlık potansiyel zarar talep ediliyor.

Twitter’ın gelirinin bir kısmı reklamlara dayanıyor ve reklamlar da artan görüntülenmelere katkıda bulunuyor. Müzik şirketlerinin vurguladığı üzere, bu reklamlara ihlal edici içeriğin yanında açıkça ulaşılabiliyor.

Dava, Twitter’ın DMCA takedown (kaldırma) bildirimlerine yanıt verme şeklini yetersiz buluyor. Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği (NMPA) tarafından Aralık 2021’den bu yana gönderilen 300,000’den fazla ihlal bildiriminin birçoğunun hemen kaldırılmasına yol açmadığı iddia ediliyor. Müzik şirketlerine göre, Twitter, tweet’in silinmesinden önce platformdaki ihlal edici içerikten sağladığı faydayı maksimize etmek istiyor.

DMCA’ya göre, çevrimiçi platformlar, izinsiz olarak sürekli olarak telif hakkı içeriği paylaşan hesapların sonlandırılmasını sağlayan politikalar uygulamak zorunda. Müzik şirketleri, Twitter’ın telif hakkı politikasında “hesabı kapatma/sonlandırma” terimini “askıya alma” olarak değiştirdiğini ve bu askıya almaların her zaman kalıcı olmadığını belirtiyor.

Hesaplar tekrar aktif hale geldiğinde, müzik şirketlerine göre Twitter, daha fazla takipçi sayısına sahip hesaplara daha hoşgörülü davranıyor. Bu, Twitter’ın iş modeli için daha değerli olan hesaplar olduğu önerisini ortaya koyuyor.

Bu ve diğer argümanlara dayanarak, dava Twitter’ı hem doğrudan hem de dolaylı telif hakkı ihlali nedeniyle sorumlu tutuyor. Twitter’ın eylemleri önemli ve geri dönüşü olmayan zararlara yol açıyor ve hak sahipleri bunun karşılığında tazminat talep ediyor.

Bu dava, bu yıl Twitter’a karşı açılan benzer boyuttaki ilk dava değil. Ünlülerin fotoğraflarını çekmekte uzmanlaşmış bir fotoğraf ajansı olan Backgrid, Twitter’a karşı 229 milyon dolarlık tazminat talep eden benzer bir dava açmıştı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir