Techinside Google News
Techinside Google News

Samsung son 15 yılın en düşük yıllık kârını açıkladı!

Son 15 yılın en düşük kârını açıklayan Samsung, 2024'ün ilk yarısında da toparlanmanın sınırlı olacağını düşünüyor

31 Aralık’ta sona eren 3 aylık döneme ve yıl sonuna ait finansal raporunu açıklayan Güney Koreli elektronik devi Samsung, son 15 yıldaki en düşük kâr seviyesini duyurdu. Firma hisseleri ise yapılan açıklamanın ardından %2 civarında değer kaybetti

Samsung dördüncü çeyrek gelirini bir önceki yıla göre %4 düşüşle 67,8 trilyon won (yaklaşık 51 milyar dolar) olarak açıkladı ve analist hedefi olan 69,3 trilyon wonun hemen altında kaldı. Faaliyet kârı bakımından ise Samsung, 3,43 trilyon wonluk tahminin altında 2,82 trilyon won faaliyet kârı elde etti. Dünyanın en büyük bellek çipi ve akıllı telefon üreticisi firmalarından birisi konumundaki Güney Koreli firma bu ayın başlarında karlılıkta büyük bir düşüş beklediği konusunda yatırımcıları uyarmıştı.

- Advertisement -

Tüm yıl boyunca Samsung, bir önceki yıla göre %14 düşüşle 258,93 trilyon won gelir elde ederken, faaliyet kârı %85 düşüşle 6,56 trilyon won’a geriledi. Şirket 2008’den bu yana ilk kez yıllık 10 trilyon wonun altında faaliyet kârı elde etmiş oldu. Samsung yaptığı açıklamada, dinamik rastgele erişimli bellek yongalarının fiyatlarındaki toparlanma ve premium ekran ürünleri ile akıllı telefonlarında süregelen güç sayesinde

Bellek yongası satışları toparlanıyor

Çoğu tüketici Samsung’u dünyanın en iyi akıllı telefon markalarından birisi ve ev aletleri tedarikçisi olarak tanısa da, şirket aslında gelirinin büyük bir kısmını bellek çipi satışlarından elde ediyor. Samsung PC’lerden akıllı telefonlara, arabalara ve akıllı TV’lere kadar çeşitli elektronik cihazlarda bulunan DRAM çiplerinin dünyadaki en büyük üreticisi konumunda.

Şirketin bellek yongalarına olan bağımlılığı, silikon ürünlere olan talebin düşük olduğu her durumda kaçınılmaz olarak zarar göreceği anlamına geliyor. Enflasyonist baskılar ve zayıf ekonomi nedeniyle bellek yongalarına olan talep Covid pandemisi sonrasında düştü ve bu da tüketicilerin akıllı telefon ve bilgisayar alımlarını ertelemesine yol açtı. Aynı zamanda, bu ürünlerin pek çok üreticisi, biriken envanteri eritmek için yeni bellek yongası siparişlerini iptal etti ya da erteledi. Sonuç olarak, bellek yongası fiyatları geçtiğimiz yıl önemli ölçüde düştü. Bu durum üç ay önce Samsung’un üçüncü çeyrekte faaliyet kârının %78 düştüğünü açıklamasıyla fark edildi.

İyi haber ise Samsung’un bellek çipi pazarının toparlanmaya başladığına inanması ve küresel PC satışlarının neredeyse iki yıllık düşüşün ardından dördüncü çeyrekte nihayet büyümeye dönmesi. Bellek yongası işletmesi 21,7 trilyon won gelir elde etmesine rağmen 2,18 trilyon won faaliyet zararı elde etti.

Bununla birlikte, bu segmentteki DRAM işi, dört çeyreklik zararın ardından çeyrek boyunca kâr etti. Yetkililer toparlanmanın PC’lerde, mobil cihazlarda ve üretken yapay zekâ sunucularında kullanılan bellek yongalarına yönelik talepteki toparlanmadan kaynaklandığını söyledi.

Şirket ayrıca yapay zekâ sunucularında kullanılan yüksek bant genişliğine sahip bellek yongaları gibi premium ürünlerin satışlarının da arttığını bildirdi. Samsung kazanç açıklamasında, “Makroekonomik belirsizlikler devam etse de, bellek pazarının ve BT talebinin 2024 yılında toparlanmaya devam etmesi bekleniyor” dedi.

Bellek yongası satışları toparlanıyor

Samsung’un akıllı telefon işi de geçtiğimiz yıl büyük zarar gördü ve şirket kısa bir süre önce hacim bakımından dünyanın en büyük üreticisi olma unvanını Apple Inc’e kaptırdı. Daha önce Samsung, on yılı aşkın bir süredir bu birinciliği elinde tutuyordu.

Samsung Electronics’in mobil ve diğer cihaz iş kolu 39,5 trilyon won satış ve 2,6 trilyon won işletme kârı elde etti. Bu segmentte akıllı telefon gelirleri, Samsung’un çeyrek boyunca satışların durgun olduğunu söylemesine rağmen, en yeni tabletleri ve giyilebilir ürünlerine yönelik güçlü talebe işaret etmesi nedeniyle azaldı.

Şirket, en yeni amiral gemisi akıllı telefonu Samsung Galaxy S24’ün bu yılın ilerleyen dönemlerinde satışların artmasına yardımcı olacağını umuyor. Bu yeni model, gelişmiş jeneratif yapay zekâ özelliklerini benimseyen dünyanın ilk akıllı telefonlarından biri olarak büyük bir evrimi temsil ediyor, ancak tüketicilerin nasıl tepki vereceği henüz belli değil. Ancak şu ana kadar çok iyi olduğunu belirten Samsung, kendi pazarı olan Güney Kore’de S24 için şimdiden 1,21 milyondan fazla ön sipariş aldığını kaydetti.

Bugünkü raporda ayrıca Samsung’un ekran, ev aletleri ve akıllı TV işletmelerindeki gelirlerin azaldığı, bunun da pazardaki talebin azalması ve rekabetin yoğunlaşmasından kaynaklandığı belirtildi. Öte yandan, yatırımcılar şirketin araştırma ve geliştirme yatırımlarını artırdığını ve çeyrek boyunca bu tür çabalar için yeni bir şirket rekoru olan 7.55 trilyon won harcadığını görmekten memnun olabilirler.

Küresel makroekonomik olumsuzlukların devam ettiği bir ortamda Samsung, yılın ilk altı ayında kazançlarında sadece “ılımlı bir iyileşme” beklediğini, ikinci yarıda ise “daha önemli bir iyileşme” göreceğini söyledi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir